We zijn een klein clubje autogekken bij elkaar

Wim Dijkstra (36) voelt zich als Diagnosespecialist bij Porsche Centrum Groningen als een vis in het water. “Een mooi merk, een klein team met collega’s die net zo’n passie hebben voor auto’s als ik. Beter wordt het niet.”

“Ik heb benzine in mijn bloed en ben daarom zo’n zestien jaar geleden gestart als monteur. In eerste instantie was dat bij Century. Alle merken waren er gevestigd: Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Cupra en Volkswagen Bedrijfswagens. Ik ben in de werkplaats bij Audi gestart. Century was toen ook de Porsche dealer voor noord Nederland, voordat het Porsche Centrum Groningen heette.

Ultieme job
Ik was bij Porsche toen al graag begonnen, maar voor dat merk had ik nog niet voldoende ‘bagage’. Na een tijd bij Audi te hebben gewerkt, ben ik bij Ford begonnen als voorman in de werkplaats. In september vier jaar geleden zag ik ineens een vacature bij Porsche Centrum Groningen. Ik wist niet hoe snel ik moest reageren; daar werken was mijn ultieme job.

Touring
Porsche is een prachtig mooi merk voor iemand die zo van auto’s houdt als ik. Je moet wel wat met het merk hebben, anders heb je bij ons weinig te zoeken. Het is heerlijk om aan zo’n sportwagen te mogen werken. Een auto is een auto, maar een Porsche is toch iets bijzonders. Het lijkt wel of bij een Porsche over ieder detail is nagedacht. Ik ben vooral gek op de sportieve modellen. Mijn absolute droomauto is de 991 GT3 Touring. Die heeft technisch alles wat een GT3 ook heeft, maar mist de spoilers. Ik vind een 911 met zo’n enorme achtervleugel best mooi, hoor. Maar ik hou meer van een wolf in schaapskleren. De Touring is subtiel, heeft met 500 pk veel vermogen en klinkt geweldig. Binnenkort komt de nieuwe 992 GT3 Touring op de markt. Ik ben benieuwd; hij zal wel weer beter zijn.

Klein team
Een auto moet wel een beetje geluid maken, vind ik. Ik vind de techniek van de elektrische Taycan indrukwekkend – binnenkort volg ik de cursus hoogvolt – maar ik heb toch meer beleving met een brandstofmotor. Het team van Porsche Centrum Groningen is maar klein. We werkten tot voorkort met drie man in de werkplaats, maar sinds 1 juni is een vierde monteur ons komen versterken. Het spreekt me aan om met zo’n klein team te werken. Samen gaan we ervoor; ook als we ’s avonds moeten overwerken. Het voordeel van zo’n kleine ploeg is dat je elkaar door en door kent en elkaar helpt waar je kan. We zijn een klein clubje autogekken bij elkaar. Tijdens de pauzes wordt er over auto’s gesproken; we delen filmpjes over auto’s die we interessant vinden. Auto’s vervelen ons nooit.

Passie
Ik heb regelmatig rechtstreeks contact met klanten. Vooral rijders van de 911 hebben de neiging om zelf even naar hun auto te komen kijken als hij in de werkplaats staat. Ze hebben vaak een grotere band met hun auto en komen gewoon via de achterdeur de werkplaats binnen. De gesprekken die je met die klanten voert zijn leuk. Je deelt een passie die ‘Porsche’ heet. Daar kan ik de hele dag wel over praten.”